Door Jeroen Bootsman - Naar verluidt is ze verwekt in de Canadese nederzetting Swastika. Ze heeft een tweede naam die verwijst naar Noorse strijdgodinnen, waarvan de mythe de basis vormt van Der Ring des Nibelungen van erkend antisemiet Richard Wagner. En dan is ze ook nog de schoonzus van Oswald Mosley, voorman van de Britse fascisten. Dat Unity Mitford ook wel eens níet in de ban van het nationaalsocialisme, en in het bijzonder Adolf Hitler had kunnen raken, lijkt met zulke voortekenen nauwelijks voor te stellen.

De tekst gaat hieronder verder.

Unity Mitford in 1938. @Nationaal Archief

Unity Mitford

Toch had het leven voor deze dame, in 1914 geboren in het bevoorrechte milieu van lagere Britse adel, toch compleet anders kunnen verlopen. Unity Mitford is de vierde van de zes zogeheten Mitford Sisters, die ieder op hun eigen manier maar allen met een opvallende levenswandel een zekere mate van faam wisten te verwerven. Auteur Marja Coenradie heeft haar fascinerende levensverhaal te boek gesteld in De freule en de Führer. Een documentair boek dat leest als een roman en waarin Hitler als een gentleman wordt geportretteerd. Coenradie heeft zich duidelijk ingeleefd in haar onderwerp. Zo wordt de ontwikkeling van Unity tot de fanatieke nazi die zij uiteindelijk zou worden volkomen geloofwaardig. Dankzij Mosley, met wie haar getrouwde zuster Diana een buitenechtelijke verhouding heeft, komt Unity in aanraking met het nationaalsocialisme. De twee zussen bezoeken in 1933 de Reichsparteitag en vanaf dat moment bestaat er voor Unity eigenlijk niets anders meer in het leven.

De tekst gaat hieronder verder.

De Reichsparteitag 1933. @German Federal Archives

Alleen maar boeiender

Vanaf dat moment wordt het verhaal alleen maar boeiender. Unity verhuist naar Duitsland en doet verwoede pogingen de aandacht van Hitler te trekken, hetgeen haar uiteindelijk ook lukt. Er ontwikkelt zich een verhouding die Eva Braun tot wanhoop zou hebben gedreven. Hoever de relatie tussen Adolf en Unity echter precies ging, blijft gissen. Ik sluit niet uit dat Coenradie geen strikte biografie heeft willen schrijven en zichzelf heeft toegestaan dat haar fantasie wel eens met haar op de loop ging. Wat wel vaststaat, is dat Unity zich ontwikkelde tot fervent antisemiet, volkomen idolaat was van Hitler en gedurende jaren deel uitmaakte van zijn intieme kring vertrouwelingen. Er is zelfs een hardnekkig gerucht dat Unity in een privékliniek in Oxford zou zijn bevallen van Hitlers kind. Feit is wel dat Hitler er voor zorgde dat Unity een fraai appartement in München kon betrekken. Het verhaal wil dat zij al babbelend over de door haar gewenste inrichting door het huis liep, terwijl de onteigende bewoners – een joods echtpaar - in de keuken zaten te huilen.

Een leven dat leest als een avonturenroman verdient in mijn verbeelding een meer bevredigend slotakkoord

Toen Engeland in 1939 Duitsland de oorlog verklaarde kwam Unity tot een wanhoopsdaad door zichzelf door het hoofd te schieten. Haar zelfmoordpoging mislukte, ze werd zwaargewond opgenomen in een Duits ziekenhuis, waar Hitler zich zeer bezorgd over haar zou hebben betoond. Enige maanden later keerde ze terug naar Engeland. Ze werd nooit meer de oude en zou Adolf nooit meer zien. Vanaf hier wordt het verhaal wat minder boeiend en lijkt het laatste deel van het boek de gebeurtenissen een beetje af te raffelen. In 1948 werd de achtergebleven kogel haar alsnog fataal. Artsen vonden het namelijk te riskant om deze te verwijderen en droeg daarmee waarschijnlijk bij aan haar overlijden aan hersenvliesontsteking. Daarmee eindigt het boek naar mijn smaak nogal abrupt en als het een strikte biografie zou zijn, kan dat ook want zo gaat het zo vaak in het leven. Maar een leven dat leest als een avonturenroman verdient in mijn verbeelding een meer bevredigend slotakkoord. Bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon door ervaringen en ontwikkelingen gelouterd op haar sterfbed afstand zou nemen van haar overtuigingen. Dergelijk melodrama blijft de lezer onthouden (of bespaard, zo je wil). Maar dat is geen excuus om dit boeiende boek niet te lezen.

Specificaties

Marja Coenradi - De freule en de führer
ISBN 9789401916769
Ebook 9,99
Pagina's n.v.t.
Uitgever Omniboek

Klik hier om het e-book van Marja Coenradi - De freule en de führer te downloaden via boekhandel Vos & van der Leer

De tekst gaat hieronder verder.

Marja Coenradie. @Facebook Marja Visscher

Marja Coenradie het is pseudoniem van Marja Visscher, voormalig journalist voor toenmalig krantenconcern Wegener, waar onder meer de redactie had over de Hoeksche Waard-edities van Wegeners weekblad Het Zuiden.